NATURALNA I SZTUCZNA ŻYWNOŚĆ

Istota ludzka jest częścią natury. Wiele związków mineralnych ze skorupy ziemskiej jak i składników odżywczych ze źródeł roślinnych i zwierzęcych występuje w naszych organizmach. Oczywiste jest więc założenie, że jedynie te naturalne, pełnowartościowe składniki, które występują w naturze, są odpowiednie dla człowieka jako pożywienie, a zarazem środek leczniczy.

Prawda jest taka, że z chwilą gdy rozpoczęto manipulacje na roślinach i zwierzętach, stan odżywienia ludzi zaczął się pogarszać. Przemysł chemiczny „naśladuje” naturę, produkując w laboratoriach srodki owadobójcze i sztuczne nawozy. Chemia wsparła nowoczesny przemysł przetwórczy, dostarczając przeróżnych sztucznych konserwantów, barwników. Dodatków smakowych i zapachowych, utwardzaczy, z których wiele wywołuje szkodliwe dla zdrowia skutki uboczne albo powoduje rozwój nowotworów u zwierząt doświadczalnych.

Typowym przykładem zastosowania sztucznych dodatków są lody, do których niektórzy producenci dodają CMC wyłącznie w celu stabilizacji i spulchnienia produktu.

Jako że lody sprzedaje się na gałki, otrzymujesz mniej prawdziwych lodów w każdej porcji, ponieważ są one jakby nadmuchane ( przy okazji: CMC używa się do produkcji płatków mydlanych, gdyż utrzymuje brud na powierzchni wody). A to jest zaledwie wierzchołek góry lodowej!

Wszystkie używane w handlu dodatki do lodów można spreparować – naturalny truskawkowy smak osiąga się przy użyciu octanu amylu (rozpuszczalnik plastyku), smak ananasowy dzięki octanowi etylu(inny rozpuszczalnik), a waniliowy – dzięki piperynianowi (który także zabija wszy)

Do odejścia od spożywania pokarmów w naturalnym stanie przyczyniła się również zle pojęta troska o higienę. Naukowcy posunęli się za daleko w dziedzinie obróbki żywności, upowszechniając pogląd, że im bardziej jest oczyszczona czy przetworzona, tym bezpieczniejsza, smaczniejsza i zdrowsza, co sugeruje, że surowe produkty stanowią zagrożenie.